top of page
DSCF2113.JPG

Koirahieronnan FAQ

Mitä tapahtuu hierontakäynnillä?

Tarkista täältä, ettei koirallasi ole hieronnalle esteitä. Jos et ole varma, voit kysyä hoitavalta eläinlääkäriltä tai ottaa yhteyttä suoraan minuun.
Ajanvarauksen jälkeen saat sähköisen esitietolomakkeen, joka auttaa kartoittamaan koirasi tilannetta etukäteen. Saat myös tärkeimmät ohjeet hierontaa varten.
Ensimmäisellä kerralla tapaamme yleensä ulkona, jotta voin tarkkailla koirasi liikkeitä. Itse hieronta tehdään useimmiten lattialla, ja sille kannattaa varata rauhallinen, lämmin ja vedoton nurkkaus. Hierontaalustaksi sopii esimerkiksi viltti, peitto, jumppamatto tai paksu matto.
Hieronnan aikana tunnustelen koiraa, etsin mahdollisia lihaskireyksiä ja muita poikkeavuuksia sekä paikannan kipukohtia. Tarkkailen myös sen asentoa ja asentojen vaihtoja.
Koiralähtöisyys on minulle tärkeää – hoito tehdään aina koiraa kuunnellen ja kunnioittaen. Paras hieronta-asento on se, jossa juuri sinun koirasi pystyy rentoutumaan parhaiten. Jotkut koirat pötköttävät mieluiten kyljellään, toiset taas istuvat tai seisovat. Taukoja pidetään tarpeen mukaan.
Hieronnan aikana olet koirasi tukena. Voit esimerkiksi rapsutella sitä rauhoittavasti tai antaa herkkuja.
Hieronta toteutetaan yksilöllisesti koiran reaktioiden ja luonteen mukaan. Jännittävä koira saattaa tarvita 1–2 tutustumiskäyntiä, joissa edetään rauhallisesti ja harjoitellaan kevyttä käsittelyä. Hieronnan aikana ja sen jälkeen kerron havainnoistani, ja voimme yhdessä miettiä jatkosuunnitelman.

ready-3625.jpg
Kontraindikaatiot

Milloin koiraa ei saa hieroa

Koirahierontaa varatessa on hyvä tiedostaa hierontaan liittyviä rajoittavia tai estäviä tekijöitä, joita kutsutaan hieronnan vasta-aiheiksi eli kontraindikaatioiksi.
Tietyt terveydentilat estävät hieronnan kokonaan, toiset rajoittavat hierontakäsittelyä paikallisesti. Jotkut sairaudet vaativat eläinlääkärin lupaa.
Mikäli epäilet hieronnan sopivuutta koirallesi, kysy hierojalta tai omalta eläinlääkäriltä.

Alla yleisimmät koirahieronnan vasta-aiheet.
– Trauma akuutissa vaiheessa
– Infektio, tulehdustila
– Tartuntatauti (esim. kennelyskä)
– Luukalvotulehdus (periostiitti)
– Limapussitulehdus (bursiitti)
– Pahalaatuinen kasvain
– Keskushermostoperäinen halvaus
– Sydänsairaudet – varovasti eläinlääkärin luvalla
– Epilepsia – tapauskohtaisesti
– Sisä/umpieritystaudit – eläinlääkärin luvalla
– Rokotukset – 1 vk varoaika
– Juoksut
– Tiineys viimeisellä kolmanneksella
– Valeraskaus
– Imettävät nartut
– Kilpailut tai kovat treenit edellisenä tai seuraavana päivänä
– Lääkitys – konsultoi eläinlääkärin kanssa

Ennen ja jälkeen

Ennen ja jälkeen hierontaa

Ennen hierontaa


Älä ruoki koiraa noin kaksi tuntia ennen hierontaa. Hieronnan aikana voit kuitenkin käyttää ruokaa palkkiona, esimerkiksi herkkupaloja tai täytettyjä leluja kuten kongeja.

Käytä koira rauhallisella hihnalenkillä, jotta se saa tehdä tarpeensa. Energinen koira voi olla hierontatilanteessa levollisempi pidemmän lenkin jälkeen, mutta vältä kuitenkin raskasta fyysistä rasitusta hierontapäivänä. Rankat treenit, kilpailut ja rajut leikit eivät ole suositeltavia ennen hierontaa.

Hieronnan jälkeen


Vie koira ulos heti hieronnan jälkeen, sillä aineenvaihdunnan vilkastuessa sillä voi olla kiire tarpeilleen. Tarjoa koiralle vettä ja voit houkutella sitä juomaan lisää esimerkiksi lisäämällä veteen jotain herkullista.

Pidä koira lämpimänä hieronnan jälkeen. Loppupäivän ajan sekä seuraavana päivänä on hyvä ottaa rauhallisesti ja välttää rasittavaa liikuntaa.

Askarruttaako joku asia? Kysy hierojalta!

Kiitos yhteydenotosta! Otamme sinuun yhteyttä mahdollissimman pian!

bottom of page